Välja poolstomme del 2

Detta är andra delen av vår guide om att välja rätt poolstomme, vi rekommenderar att läsa den första delen innan du påbörjar denna artikel.

Plåtstomme

En stomme tillverkad av rostfritt- eller galvaniserat stål kallas vanligen för plåtstomme. Dessa stommar är vanligen mellan en halv och en meter tjocka. Med hjälp av kraftiga bultar och bultförband så monteras stommen fast i marken. En plåtstomme är enbart lämpad för nedgrävda pooler. Vid bygget bör utsidan fyllas med dräneringsgrus samt botten borde byggas upp av en betongplatta och en poolliner.

För hemmabyggare som gillar att utföra alla moment själva är plåtpooler ett vanligt alternativ eftersom de flesta delar kommer färdigmonterade och behöver bara sättas ihop likt ett IKEA-köp.

Polyester stomme

Nuförtiden har färdigfabrikerade poolstommar blivit allt vanligare. Det finns en mängd olika material att välja bland men polyester är den absolut vanligaste, varför vi också valt att skriva denna artikel om just färdigfabrikerade poolstommar i polyester.

Polyester stommarna kan fungera som både ovanmarkspool och nedgrävd pool där det förstnämnda är det vanligaste. Vissa pooler är oerhört tunna och har därmed dålig hållbarhet med stor risk för sprickor.

En vanlig metod för att motverka sprickor är att först gjuta en betongram och sedan placera den färdigfabrikerade polyester stommen innanför ramen. Utbudet är väldigt stort och ofta kan poolen finjusteras till egna behov, såsom speciella bottnar, väggbeklädnader eller trapptyper.

Läs vidare om mursten-, isolerblock- och betongstommar i den tredje delen av PoolGuides manual om val av poolstomme.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Lämna gärna ett ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *