Renovera pool liner

Det kan hända att en poolliner får ett hål eller en reva genom ett vasst föremål, som glasskärvor, och skadas.  Hålet kan dock repareras med hjälp av ett speciellt reparationskit som finns att köpa i välsorterade fritidsbutiker och butiker för pooltillbehör. Det innehåller ett starkt, vattentåligt lim och lagningslappar.

En poolliner är en vattentät duk som monteras på insidan av bassängen. Den fungerar som ett tätskikt. De är tillverkade i vinylgummi eller PVC-plast, i olika tjocklekar och färger. Materialet är slitstarkt och går normalt inte att slita isär. Ibland kan däremot en pool liner få ett håll eller en reva.

Ett vanligt sätt att laga ett hål eller en mindre reva är att göra det under vattenytan. Det enklaste är förstås om reparationen sker ovanför vattenytan och om hålet befinner sig ovanför den, men det går att ordna även till viss djup under ytan. Anser man att hålet befinner sig för djupt ner som försvårar åtkomsten kan man tömma en del av vattnet för att lättare komma åt hålet och underlätta reparationen.

Börja först med att rengöra området runt hålet/revan. Det går bra att använda en trasa eller svamp. Tvätta området lätt och låt det torka en stund. Skrubba bort algrester och eventuell smuts på och runt skadestället. Klipp ut en lämplig linerbit, gärna något större än hålet. Applicera limmet, som ingår i reparationskittet, på baksidan av plastbiten som ska täcka hålet. Se till att hela baksidan täcks av limmet, ända ut i kanterna. Vänta cirka en minut så att limmet sjunker in och fäster sig på ytan. Tryck sedan fast linerbiten försiktigt på hålet och håll den fast där fem minuter. Om hålet är under vattenytan, vik lagningslappen så att den limmade ytan viks emot sig själv, så att inte allt lim ska försvinna i vattnet när lagningslappen förs in under ytan. För sedan ned lagningslappen under vattenytan till det skadade området. ”Öppna” lappen precis innan applicering och sätt den på hålet/revan. Vänta därefter minst två timmar för att limmet ska verka ordentligt och fästa.

Livslängden för en poolliner varierar kraftigt beroende på hur väl man sköter om den och poolen. Täcker man för poolen med en täckningsduk skapar man ett bra skydd som förlänger poolens livslängd. Solljus har en nedbrytande inverkan på PVC-plast och bryter ner den över tid. Även höga vattentemperaturer samt olika kemikalier som klor påskyndar uttorkningen av poollinern. Solljus, värme och kemikalier leder till att den blir stel och börjar spricka och tappa sin elasticitet. Genom att täcka för poolen när den inte används hindrar du att poollinern torkas ut av starkt solljus.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Lämna gärna ett ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *