Ovanmark eller nedgrävd

Föreställ dig I en varm avslappnande bubbelpool, det är varmt vatten, bubblorna är I full gång och det känns som du kommit till himmelriket. Föreställ dig nu att detta kan bli din verklighet. Det är inte på något vis omöjligt, utan snarare tvärtom, att välja rätt pool till dig har aldrig varit enklare.

Det finns flera olika alternativ för dig som önskar att bygga din egna pool. Bara som ett par exempel kan du gräva ner din pool , ha en ovanmarkpool, en flexipool, en spaanläggning eller en bubbelpool. Vilket som passar bäst bestämmer du.

Ovanmark pool
En ovanmark pool är ett väldigt bra alternativ för dig som är prismedveten och samtidigt önskar att snabbt och enkelt få upp poolen.  Det är så simpelt att du köper poolen från en återförsäljare, packar upp paketet, och börjar montera. Efter bara några korta timmar kommer poolen stå klar på din tomt.

Nedgrävd pool
Ovanmark pooler är lätta att installera men har också på grund av dess simpelhet en hel del nackdelar. Ett bättre alternativ kan vära att gräva ner poolen, och då finns fördelar som bland annat:

  • Håller värmen bättre
  • Estetiskt tilltalande
  • Effektivare reningsssystem
  • Reducerad skötseltid
  • Möjlighet till vinterbad

Olika pooltyper

Thermopool

Det olika alternativen för nedgrävda pooler är thermopool och flexipool. En thermopool är gjort på gjuten isolerad betong. Detta hårda lager ger väldigt bra isolation både ut- och invändigt. Poolen är relativt lättmonterad och då denna pooltyp även fungerar ovan mark och på sutterängtomter rekommenderas den för tomtägare som inte har utvidgad möjlighet till grävning och sprängning.

Flexipool
Ett annat alternativ är flexipool som är gjord på antingen galvad plåt eller HD-polyetenplast vilket är samma material som används i dricksvattenledningar. Den sistanämnda blir kraftigt gjord då varje modul binds ihop med kilar. Galvad plåt är en varmgalvad stålplåt som är utvecklat för det svenska kalla klimatet och håller hög slittålighet. Likt namnet är flexipool väldigt flexibla pooltyper och det går att ha belysning, inlopp och bräddavlopp vart som än. Ifall du behöver reparera en skada som har skett, är flexipoolen en av de mest flexibla att reparera.

Bubbelpool
Om du istället önskar lite mer komfort kan du bygga en bubbelpool. En bubbelpool är nuförtiden ett väldigt populärt alternativ bland poolbyggare, dels för att det är avkopplande och estetiskt tilltalande men främst för att den kan användas året om. Under vinterhalvåret finns det inget mer tillfredsställande än att hoppa in i snödrivan och sedan smyga sig ner i den varma, sköna bubbelpoolen.

Vad du ska välja

Med alla typer finns det flera för- och nackdelar och vilken som bäst passar dig vet ingen bättre än dig. Många säljare kan försöka sälja på dig en viss pooltyp och säger att den skulle passa dig bäst, men viktigt att tänka när man köper pool är att det rör sig om väldigt mycket pengar och att det därför är väldigt viktigt att göra en noggrann undersökning. Att tänka på är att poolen kommer vara på din tomt året runt och att vinterhalvåret måste planeras iförväg.

När du bestämt vilken pool du önskar att bygga finns det specifika guider för just den poolen och många av dessa går att hitta här på våran blog. Dessa guider hjälper dig förstå vilka material, tekniker och tillbehör att använda samt tipsar dig om de bästa återförsäljarna. Om du ännu inte har bestämt vilken typ av pool du önskar att köpa rekommenderar vi att antingen gå in i en butik, men då vara vaksam på att säljarna kan försöka påverka dig, eller att läsa vidare om de olika pooltyperna här på PoolGuide.